četvrtak, 16. prosinca 2010.

Simptomi alergija

Posted by admin | četvrtak, 16. prosinca 2010. | Category: , , |

Kako znati da li patite od alergije?

Ponekad nije jednostavno prepoznati alergiju, uglavnom zbog činjenice da neke alergijske reakcije podsjećaju na običnu prehladu. Ipak, postoje neke sitnice koje itekako stvaraju razliku između hunjavice i alergije.

Ono što povezuje prehladu i alergiju je suzenje očiju, curenje nosa, kihanje i začepljen nos. Ono što ih razlikuje je povišena temperatura i kašalj koji se javljaju kod prehlade, te jaki svrbež karakterističan za alergije. Ukoliko se simptomi pojavljuju svake godine, nestaju nakon promjene okruženja i traju duže od 2-3 tjedna tada je vrijeme da se kontaktira stručnjaka i obavi alergo-test.

Najčešći simptomi alergija su reakcije u gornjim i donjim dišnim putevima. U gornjim se radi o rinitisu koji se manifestira kroz začepljenost, curenje i svrbež nosa, intenzivno kihanje, svrbež i suzenje očiju, dok se u donjim dišnim putevima radi o astmi, a simptomi su suhi kašalj, otežano disanje uz "zviždanje" i povremeno gušenje. Dišni putevi najčešće su pogođeni ako se radi o peludnoj groznici, ali alergije se mogu manifestirati i na drugim dijelovima tijela, ovisno o vrsti alergena. Moguće su tegobe s probavnim sustavom, slabost i nesvjestica, razne otekline i nadraženost kože... Sve ovisi o vrsti alergena koji uzrokuje reakciju. Osim lokalnih simptoma koji su ograničeni na određeni dio tijela (npr. crvenilo i svrbež na ruci nakon milovanja psa ili reakcija na mjestu pčelinjeg uboda), alergijska reakcija može biti raširena po cijelom tijelu i uzrokovati ozbiljne zdravstvene problema. Takva reakcija naziva se anafilaksija i može dovesti do tahikardije i aritmije, problema s krvo-žilnim sustavom, kome, pa čak i do smrtnog slučaja, a posebno teške posljedice mogu biti kod alergija na lijekove.

Ukoliko ste primjetili bilo koji od navedenih simptoma, pogotovo početkom proljeća u vrijeme cvjetanja biljaka, a u vašoj obitelji postoji povijest alergija, tada bi bilo pametno konzultirati se s liječnikom.

Currently have 0 komentari:


Leave a Reply