srijeda, 9. veljače 2011.

Azijska dijeta

Posted by admin | srijeda, 9. veljače 2011. | Category: |

Azijska dijeta se temelji na biljnoj hrani, kao što je riža, povrce i svježe voce. Za razliku od zapadnih zemalja gdje je meso glavno jelo u aziji se jede riba. Azijska populacija koja se hrani tradicijonalnom hranom ima najzdraviju i najduže živecu populaciju na zemlji. Mnoge kronicne bolesti koje se javljaju u zapadnim zemljama kao što su bolesti srca, rak i pretilost u aziji su „nepoznanica“.
Više od 43 zemlje slijede oblik azijske prehrane. Hrana je važan dio svakodnevnog života. Azijska dijeta se temelji na svježoj hrani pripremljenoj prvenstveno sirovo, prženo ili duboko prženo.
Azijska dijeta oslanja se na rižu i povrce, kao temeljno jelo uz ribu ili rijece, meso. Rezamci su takocer jako popularni, a od popularnijih jela možemo izdvojiti sushi.
Kod azijske dijete nije važno koliko cete tocno neceg pojesti, nego su važne smjernice što bi trebali pojesti dnevno, tjedno i mjesecno. Azijska dijeta ukazuje na ravnotežu. Tipican dnevni kalorijski unos je oko 1200 do 1400 kalorija.



Osnovna hrana koja se jede svaki dan:
- Kruh i žitarice: Žitarice cine osnovu azijske prehrane. Riža prevladava i jede se svaki dan. Ostale
žitarice su rezanci, kukuruz, poso i kruh.
- Povrce: Mnogo svježeg povrca se jede svaki dan u velikim kolicinama. Od povrca možemo izdvojiti
mrkvu, kupus, zeleno lisnato povrce, luk …
- Voce: Mnogi plodovi voca se koriste kao zacini ili se uzimaju sirovo
- Orašasti plodovi i mahunke: Orašasti plodovi i mahunke su glavni izvor proteina. Soja u raznim oblicima
se koristi svakodnevno.
- Biljna ulja: Neophodan dio masti dolazi iz biljnih ulja koja se koriste kod kuhanja.

Dnevni proizvodi koji se mogu koristiti svakodnevno su mljecni proizvodi i riba. Riba je vrlo zdrava hrana koja služi u prevenciji kronicnih bolesti poput srcanih bolesti i raka.

Hrana koja se jede jednom tjedno:
- Slastice: Slastice se jedu rijetko u azijskoj dijeti kao gozba.
- Perad i jaja: Jaja, piletina i puretina se jede jednom tijedno kao sastojci za glavno jelo.

Hrana koja se jede jednom mjesecno:
- Crveno meso: Meso je vrlo oskudno uazijskoj prehrani

Istraživanje je pokazalo da je azijska dijeta, kao nacin prehrane, izuzetno zdrava. Hrana koja se temelji na bilju je siromašna kalorijama pa je zbog tog dijeta dodatno ucinkovita. Ljudi vjeruju da je kombinacija ove hrane tajna za dug i zdrav život. Azijska dijeta ogranicava masnoce opcenito, a gotovo u potpunosti eliminira zasicene masnoce. Mnogi istraživaci vjeruju da je to glavni razlog zbog cega je azijska dijeta toliko zdrava.
Azijska dijeta je zdrav izbor za vecinu zdravih odraslih osoba. Mecutim, djeca i trudnice trebaju biti oprezni i uz sve trebaju uzimati i hranu bogatu kalcijom jer je azijska dijeta siromašna kalcijom, a kalcij je važan za razvoj i razvitak djeteta.

Currently have 0 komentari:


Leave a Reply