srijeda, 9. veljače 2011.

Arterijski krvni pritisak

Posted by admin | srijeda, 9. veljače 2011. | Category: , |


Krvni pritisak je sila kojom krv djeluje na površinu zida krvnog suda.
p = F / S
Budući da srce krv izbacuje u cirkulaciju samo u toku sistole, to jest diskontinuirano vrijednost krvnog pritiska varira između sistolnog i dijastolnog pritiska.
Sistolni pritisak je pritisak koji stvara krv na zid krvnih sudova kada srce svojom kontrakcijom potisne krv u cirkulaciju. Njegova prosječna vrijednost je 120mmHg ili 16,0kPa.
Vrijednost krvnog pritiska se može izražavati u mmlHg, kPa i cm – vode, odnos je takav da jedan mm Hg-a odgovara 133,3 Pa, odnosno 1,34 cm vode.
Dijastolni pritisak je pritisak koji krv stvara na zid krvnog suda u toku punjenja srca. Njegova prosječna vrijednost je 80mmHg ili 10,7 kPa.
Pulsni pritisak predstavlja razliku između sistolnog i dijastolnog pritiska i on prosječno iznosi 40 mmHg, a određuju ga dva faktora:
  • udarni volumen – što je veći, veći je pulsni pritisak,
  • popustljivost zida krvnih žila – što je veća, pulsni pritisak je manji, jer je potrebna veća količina krvi da bi se stvorio pritisak.
Srednji arterijski pritisak predstavlja zbroj dijastolnog pritiska i jedne trećine pulsnog pritiska. Njegova prosječna vrijednost iznosi 13,3 kPa ili 100 mm Hg – a. Na njegovu vrijednost znatno više utječe dijastolni pritisak, nego sistolni (60% : 40%), a to je zbog toga što dijastola duže traje.
S.A.P. = D + 1/3 (S-D)
http://www.medicinabih.info

Currently have 0 komentari:


Leave a Reply