nedjelja, 13. ožujka 2011.

Štetnost cigareta

Posted by admin | nedjelja, 13. ožujka 2011. | Category: , |

CigaretaŠta se nalazi u cigaretama? Osim nikotina u dimu cigareta nalazi se i više od 4.000 drugih hemikalija od kojih su mnoge kancerogene. Neke od njih su poznati otrovi. Pogledajte kraci popis. Nikotin prilikom udisanja dima cigarete, nikotin se apsorbuje u krvi i vrlo brzo pocinje da djeluje. Odmah dolazi do ubrzanog rada srca i rasta krvnog pritska. Nikotin se smatra narkotikom koji najbrže od svih izaziva simptome ovisnosti. Prestanu li s uzimanjem novih doza nikotina,ovisnici obicno osecaju dugotrajne simptome odvikavanja poput tjeskobe i promjene raspoloženja. Naviku je vrlo teško prekinuti...


- Amonijak - nalazi se i u sredstvima za cišcenje sanitarnih cvorova.
- Aceton - nalazi se u sredstvima za skidanje laka.
- Kadmijum - vrlo otrovni metal koji se nalazi i u baterijama.
- Vinil hlorid - koristi se i za izradu PVC-a.
- Naftalin - koristi se u kuglicama protiv moljaca.
- Karbon monoksid - otrovni plin koji je u velikim koncentracijama smrtonosan. U malim kolicinama, na primjer dok neko puši, ometa proces disanja.
- Katran - smedji sastojak dima koji uzrokuje mrlje na prstima i zube žuckastosmedje boje. Taloži se i u plucima, pa ih s vremenom zacepljuje.
- Cijanid - otrovni plin koji se koristio u plinskim komorama.
- Formaldehid - koristi se za cuvanje mrtvih tijela.
- Arsen - otrov.

Da bi prikrile pravu narav cigareta neke vrste duhanskih proizvoda ukljucuju i arome kakaa, vanile, likera, šecera pa cak i meda.

Currently have 1 komentari:

  1. Obradujem se kada vidim ovakve clanke koji pisu o stetnosti cigatera. Samo napred


Leave a Reply