četvrtak, 16. prosinca 2010.

Prehrana tijekom blagdana

Posted by admin | četvrtak, 16. prosinca 2010. | Category: |

Blagdani su vrijeme kada nerijetko pretjerujemo sa unosom hrane i pića, ne brinući se pri tome koje posljedice to nosi sa sobom.
Nepravilnom i neuravnoteženom prehranom  unosimo previše namirnica koji se u organizmu pretvaraju u toksine i na taj način opterećujemo našu jetru i bubrege, čistaće organizma. Naš organizam dio toksina prerađuje sam, ali mi lošom hranom unosimo više od toga i onda se u organizmu nagomilavaju toksini koje možemo osiječati kao pojačan umor, loša probava, česte glavobolje, otežan rad bubrega, jetre, žući. Loša koža i ten također mogu biti pokazatelj nagomilanih toksina.
Bilo bi preporučljivo promijeniti navike u smislu smanjenja količine hrane, te malo promijeniti vrstu namirnica koja se konzumira tokom blagdana. Naše tijelo prerađuje alkohol u blago toksičan spoj po nazivu acetaldehid koji je odgovoran za mamurluk.  Usput se stvara još jedan spoj koji usporava lučenje glukoze iz jetre te nam zbog toga često pada šećer u krvi,osjećamo vrtoglavicu, usporenost i manjak koncentracije.
Za liječenje mamurluka preporučila bi kuhanu rajčicu, detoksikacijski sok 2 jabuke i 4 mrkve. Također je jako dobro sok od kiselog kupusa, mrkvom i celerom te ulje noćurka u kapsulama ili kao ulje.
Tokom blagdana jedite umjereno masne kobasice, masno meso zamijenite ribom, bijelim mesom te tofuom i seitanom.
Francusku salatu zamijenite sa kuhanim povrćem preprženim na sezamovom ulju sa sjemenkama sezama, kuhano povrće sa tofunezom (namaz od soje).
Kolače radite sa javorovim sirupom, integralnim brašnom i neka budu interesantnih oblika, neka bude nešto novo.
Napravite bogatu voćnu salatu sa orašastim plodovima prelivenu tamnom čokoladom.
Puding od vanilije sa obranim mlijekom skombinirajte sa integralnim keksima  i šlagom.
Malo pršuta je dozvoljeno uz obilje salate (rikola, matovilac, zelena salata zalivena sa limunom i maslinovim uljem, sa par kockica feta sira). Sve to uz finu čašu crnog vina.
Smanjite preveliki unos mesa a poigrajte se sa povrćem i voćem.
Izbjegavati alkohol, kavu, rafinirane šećere, zasićene masnoće, bijeli kruh, crveno meso, masnoće iz mesa općenito.
Treba bazirati prehranu na: povrću, voću, krtom malomasnom mesu, fermentiranim mliječnim proizvodima sa smanjenim masnoćama i obogaćenih probioticima.  Sjemenkama, orašastim plodovima. Kruh raženi, integralni, smeđa riža i integralan tjestenina. Od ulja maslinovo, bućino, repičino ulje....
Osobe koje boluju od bolesti: dijabetes, bolesti jetre, žuć, povišene masnoće u krvi, bolesti srca i krvnih žila trebali bi paziti na svoju prehranu tokom blagdana.  Zapravo ne bi smjelo biti većih odstupanja od uobičajene prehrane tokom godine.
Blagdani su tu za druženje i darivanje a ne za pretjerivanje u konzumaciji hrane. To je ono što bi svi trebali imati na umu kada nadolaze blagdani.

Currently have 0 komentari:


Leave a Reply