utorak, 21. prosinca 2010.
Hrana kojom se borite protiv prehlade i gripe
Posted by admin | utorak, 21. prosinca 2010. | Category:
Bolesti i Simptomi,
Dijeta
|
Sezona prehlada je najmanje od studenog do ožujka, te će se većina ljudi razboljeti bar jedanput u ovom razdoblju. Dobra vijest je da vi možete ipak izbjeći ove statistike i biti iznimka. Određene namirnice mogu ojačati imunitet, te spriječiti prehladu i gripu, kao i pomoći bržem oporavku.
- Kokošja juha –
Jedna kemikalija, slična lijeku koji se koristi za liječenje bronhitisa otpušta se kuhanjem piletine, te značajno pomaže smanjiti upalu. Kokošja juha ima još mnogobrojna pozitivna djelovanja kod gripe, a dodate li rajčice ili neko drugo povrće vitaminski ćete je dodatno obogatiti.
- Češnjak –
Alicin, koji nalazimo u češnjaku, supstanca je koja blokira vodeće enzime gripe. 2 režnja češnjaka dnevno dovoljna su za borbu protiv gripe i prehlade. Češnjak također možete pronaći u obliku praha, granula, ulja i sl.
- Jogurt –
Jogurt sadrži probiotike koji su važni za dobro funkcioniranje crijeva, a time i apsorpciju korisnih sastojaka iz hrane. Dobro bi bilo svakodnevno uzeti najmanje jedan probiotički jogurt.
- Začinjena i ljuta hrana –
Čili, feferoni, papar i sl. su odlični za borbu protiv upala i sprječavanje prehlada. Pomaže i većina drugih jačih začina.
- Agrumi –
Agrumi su odličan izvor vitamina C. Za doručak popijte sok od naranče, uz ručak jednu limunadu, a komadiće mandarine dodajte u salatu. Vitamin C je posebno važan ako ste pušač.
- Đumbir –
Iskušajte čaj od đumbira. Prokuhajte šalicu vode te njom zalijte dvije čajne žlice nasjeckanog korijena đumbira. Procijedite nakon 5 do 10 minuta.
Korisni su još i:
- Avokado
- Špinat
- Rajčice
- Paprika
- Brokula
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Currently have 0 komentari: