nedjelja, 13. ožujka 2011.

Hrana za dobru cirkulaciju

Posted by admin | nedjelja, 13. ožujka 2011. | Category: , |

ceste glavobolje, vrtoglavica, loša koncentracija, šum u ušima, osecaj  stalne hladnoce, oticanje, bolovi u stopalima i grcevi u nogama samo su neki od simptoma koji ukazuju na probleme sa cirkulacijom. Mnogi ljudi pate od loše cirkulacije ali toga nisu svjesni ili ignorišu simtome. Zato se ovaj poremecaj naziva tihim ubicom. Loša cirkulacija može da dovede do moždanog ili srcanog udara, a najcešci uzroci su nepravilna ishrana, nedovoljna fizicka aktivnost i pušenje objašnjava nutricionista Branka Mirkovic. Takodje preobilna ishrana koja se odlikuje velikim energetskim unosom masti i šecera jedan je od okidaca problema...



...Ove zasicene masne kiseline nalaze se u mlijeku i mljecnim proizvodima, masnom mesu i preradjevinama, žumancetu i jajima, kao i iznutricama dodaje ona.
Hrana koja se preporucuje
Preporucuje se mediteranski nacin ishrane, jer je dokazano najefikasniji u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Zato, jedite svježe voce, razno povrce, posnu ribu i mesa, namirnice od cijelog zrna žitarica. Zatim, jezgrovito voce i sjemenke za užinu ili uz dorucak jer sadrže esencijalne polizasicene masne kiseline koje su blagotvorne za zdravlje ljudi, a mogu se konzumirati u sirovom stanju. Mahunarke, grah, socivo, buranija, grašak poželjne su u ishrani, ali ih ne kombinujte sa mesom.


Ibjegavati

Dodavanje šecera, slatkiše, prevelik unos soli. Najbolje bi bilo da neko vrijeme ne solite hranu. Zatim, ne preporucuje se crna kafa, pogotovo treba izbjegavati ness sa mljekom i šlagom, kao i espreso. Najbolja opcija je filter kafa. Povremeno je dozvoljena casa crnog vina.

Currently have 0 komentari:


Leave a Reply